Januar 2016

Pensionisthaven

Januar 2016


Nu kom vi så ind i 2016 og hvad der måtte komme.


Men her skal der lige fortælles lidt i billeder og tekst om hvordan 2015 sluttede og 2016 startede. Nogle af billederne har været vist på min FB side så de vil nok virke bekendt på mange af jer. Men da de har noget at gøre med hvad der er sket kommer de med igen.


December startede ganske fint med det sædvanlige gråvejr med det resultat at mine solceller ikke producerede nok strøm til at holde gang i de tilkoblede lys langs indkørslen. Derfor koblede jeg dem over på vindmøllen for med den blæst der var producerede den masser af strøm.


Men så kom "katastrofen". D. 30 december da jeg stod op og kiggede ud var møllen "væk". Masten var knækken og møllen hang ned i nogle buske kun holdt oppe af ledningerne. Det var en streg i regningen. Møllevingerne og næseconen var ødelagt. Da jeg fik det hele ned og indpå værkstedet og havde testet møllen var jeg ikke sikker på om den stadig virkede så jeg besluttede at købe en ny og bruge den gamle som reservedele. Surt sjov og jeg måtte enten til Spanien eller UISA for at skaffe en ny.Det blev Spanien.


Spørgsmålet var så hvodan masten var knækken. Den var ikke bøjet eller knækket midt på. Den var knækket hvor samlingen mellem det kraftige rør og det øverste tyndere rør var samlet. Men her vil jeg lade billederne tale.


Så fik vi lige efter jul en ordentlig dynge vand og det kunne ses i haven. Men også på markerne rundt omkring stod der masser af vand. Så godt at landmændende ikke skulle ud og arbejde. Men det er ved at forsvinde igen.


D. 24 december om eftermiddagen skulle vi prøve noget specielt. Vi skulle nemlig høste vores første hjemmeavlede appelsin. Og det var en rigtig dejlig og sjov fornemmelse, at spise sin egen appelsin.


Og nu har de jo lovet temmelig kraftig nattefrost (efter danske forhold) så jeg har slæbt alle mine frostfølsomme planter ind på værkstedet. Det er skærmliljer, Canna og Callaer samt citron græs. Der står de så i ca. 10 grader og ikke for meget lys. Man siger også at Calla helst skal stå forholdsvis varmt vinteren over for at blomstre så det bliver jo spændende at se om det lykkes. Jeg har jo også nogle frø fra mine Cannaer som skal sås men det er lige tidligt nok endnu. Herom senere.


Jeg var ovre ved naboen lige efter nytår. Han var i gang med at sætte kartofler til spiring så de kan komme i jorden i marts måned og være klar til midt i maj. Igen afhængig af vejret.


Men nu til billederne.

Tidlig (ca. 0830) vintermorgen. Solen på vej op medens der stadig ligger rim på græsset og drivhusene

Og jeg skal hilse og sige at den smagte godt. Dejlig frisk og helt anden smag end dem man køber. Det gælder forøvrigt alt frugt og grønsag. Det der får lov at modne på planten og ikke forceret til forsendelse smager fantastisk.

6 meter 3" galvaniseret rør er ikke noget man lige tager over skulderen og går med, så jeg måtte tage alternative metoder i brug for at flytte den.

Her er et billede af begyndelsen til det der skal blive en dejlig spise senere på året. Kartoflerne er ved at blive sat til spiring. Hvis alt går vel og vejret er med så kommer de første i jorden under plastik eller fiberdug i marts måned.

Her det nye surbundsbed. Der skal en kant af marksten hele vejen rundt så bedet bliver hævet. Her er der også normalt fugtigt men heller ikke klart vand.

Nu skal i ikke tro at vi ikke har fået æbler i frysere. Der har simpelthen været så mange at vi ikke kan nå at bruge dem inden vinteren er omme. Derfor har vi ladet resten ligge til fuglene og dem er der masser af. Lige fra små musvitter til store rovfugle. Fasaner, skovskader, duer og mange flere.

Hjemmeavlet Blodappelsein. Høstet d. 24 december 2015 på vores eget lille appelsintræ som overvintrer i udestuen.

Ja her er så de sørgelige rester af det der engang var en stolt vindmølle som producerede masser af strøm. 12 Volt altså. Når den kørte max, producerede den 400 Watt.

Her er skurken. Gevindet er simpelthen slidt væk og så er der jo ikke noget at sige til at den knækker.

Når masten kommer op igen bliver alle samlinger spændt så hordt som muligt og så svejst bag efter.

I januar kom der temmelig meget regn. Så meget at jorden ikke kunne suge mere. Det er normalt meget fugtigt i dette område men meget sjæøldent der står klart vand.

Disse Rhododendron har det rigtig godt. De står så tilpas højt i bedet at de står ovenvande. Men det ses også tydeligt om foråret når de rigtig siger tak for en god og fugtig ( ikke drivvåd) vinter.